III. BALKAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR SPOR OYUNLARI LANSMANI

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Dışişleri Bakanlığı’nın ve Başbakanlık Tanıtma Fonunun da desteği ile engelli çocuk ve gençlerin toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla; Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Slovenya ve Bosna-Hersek ile Ülkemizden Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul illerinden özel gereksinimli çocukların katılımı ile gerçekleştirilecek “III. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”nın tanıtımı için 05 Mayıs 2015 tarihinde Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, Öğretim Görevlisi Nilüfer Tokgöz’ün katılımı ile Meriç Kenarı Sosyal Tesislerinde toplantı gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Rektörümüz III. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları’nın 8 Balkan ülkesinden yaklaşık 580 sporcunun katılımı ve Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile gerçekleşeceğini söyledi. Özel gereksinimli çocuklara yaklaşımın bütün dünyada büyük önem arz ettiğinin altını çizen Rektörümüz, III. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları’nın hem bilimsel hem de sosyal anlamda Ülkemizin ve Balkanların önemli bir etkinliği olduğunu kaydetti. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, desteklerinden ötürü Dışişleri Bakanlığı’na, Edirne’de ve Balkanlarda bulunan Büyükelçilerimize teşekkür ederek Üniversitemizin dezavantajlı gruplar ile ilgili çalışmalarında hem sosyal hem de akademik alanlarda sürdürdüğünü söyledi. Rektörümüz bu bağlamda Üniversitemizde engelliler alanında yüksek lisans ve doktora programlarının olduğunu söyleyip bu etkinliğin yüzyıllardır kültürümüzde bulunan onarıcı ve iyileştirici yönünü yansıttığını ve tedavisi zor olan bu gruplar ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.  Rektörümüz, emeği geçen herkese çok teşekkür etti.
Lansmanda konuşan Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, III. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları’nın insani yönü öne çıkan bir etkinlik olduğunu belirterek bölgede kendi alanında bir ilk olduğunu kaydetti. Trakya Üniversitesi’nin sadece bölgede değil Balkanlar’da da büyük bir Üniversite olduğunu ve aldığı bu inisiyatifler ile hem diğer üniversitelere örnek olduğunu hem de Ülkemizin adının duyurulduğunu söyledi. Balkanlar ile hem tarihi hem de kültürel anlamda bağlarımızın derin olduğunu söyleyen Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, bu etkinlik ile Balkanlardaki halkların kardeşliğini, dostluğunu ve dayanışmasını daha da pekiştireceğini söyledi. Bu etkinliğin hem Ülkemizde hem de Balkanlarda örnek olacağını belirten Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, bu etkinliğin geçtiğimiz yıllarda iki ülke ile başladığını ancak şimdi sekiz ülkeye ulaştığını söyleyerek hedeflerinin gelecekte bu etkinliğin önce tüm Balkanlara ardından Orta Avrupa’ya ve daha sonra tüm Avrupa’ya yayılarak uluslararası bir alana taşınması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, bu yıl gerçekleştirilecek olan III. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları’nda daha güçlü bir katılım olduğunu söyleyerek bu yıl 8 Balkan Ülkesinden sporcuların bir araya geleceğini belirtti. Sporcuların farklı gruplardan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, işitme, görme ve zihinsel engelli öğrencilerinde bu yıl yarışacağını belirtti. Projenin önemli amacının farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, düzenlenecek akran eğitimleri ile engelli bireylerin sosyalleşmesini sağlayacaklarını söyledi. Bu yılki etkinliklerde Eğitim Fakültesi ve Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin gönüllü olarak çalışacağını sözlerine ekleyen Fazlıoğlu, öğretmen adaylarının bu sayede engellilere bakış açısının değişeceğini kaydetti. Spor vasıtası ile engelli bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerini istediklerini söyleyen Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu bu coğrafyada yaşayan engelli bireyler ve aileleri arasında duygusal bağın gelişeceğini de sözlerine ekledi.
Öğretim Görevlisi Nilüfer Tokgöz her sporcunun bu etkinlikte kendi yaş cinsiyet ve performansına göre sınıflandırılacağını söyleyerek tüm bölge halkını bu coşkuyu paylaşmaya davet etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, konuşmaların ardından etkinlik programı ile ilgili olarak bilgiler vererek basın mensuplarının sorularını cevapladı. 
Ek Resimler
Bu içerik 05.05.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 555 kez okundu.