AVRUPA BİTKİ ISLAHI KOLEJİ AB PROJESİ KABUL EDİLDİ

Uygulayıcı kurum olarak aralarında Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de bulunduğu 250 bin Avro bütçeli; Türkiye, Fransa, Belçika, İspanya ve İsveç'in dahil olduğu Avrupa ülkeleri arasında bitki ıslahında master programı yaptırmayı hedefleyen "Avrupa Bitki Islahı Koleji” isimli AB Projesi, Erasmus+Strategic Partnership programı kapsamında en yüksek puanlardan birini alarak kabul edildi.

Projede ülke koordinatörleri olarak, Fransa LaSalle Beauvais Enstitüsünden Dr. Sebastian Rieder ve Dr. Jean-Paul Reynord, Belçika Gent Üniversitesinden Dr. Wim Hoste, Valencia Politeknik Üniversitesinden Jaime Prohens, İsveç Uppsala Üniversitesinden Dr. Anders Kvarnheden ve Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Hülya İlbi görev yapacak. 
Türkiye'den Bitki Islahçıları Alt Birliğinin (BİSAB) ve Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) de proje paydaşları arasında yer alacak. Programdan yararlanacak öğrenciler Türkiye'deki biyoteknoloji ve tohum firmalarında uygulamalı staj yapacak. Projeye, Fransa Tohumcular Birliği gibi diğer uluslararası organizasyonlar da destek verecek.

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yalçın Kaya, bu master programında tohum üretimi ve kalitesinin genetik çeşitlilik ve kaynakları, biyoteknoloji, sebze-tarla bitkileri ve meyve ıslahı, hastalık ve zararlı mekanizmaları, genetiği konularında ağırlıklı eğitimler verileceğini kaydetti. Doç. Dr. Kaya, “Projede, ıslahla ilgili interaktif ve uygulamalı ortak eğitimler düzenlemek, sektör ihtiyacına yönelik ortak danışmanlı tezler yürütmek, bitki ıslahı alanında proje hazırlama ve yürütme becerisi kazandırmak, tez çalışmaları için özel tohum kuruluşlarında staj yapma imkanı sunarak sektörün geleceğe yönelik ıslahçı istihdamı oluşturmaları için insan kaynaklarına katkı sağlamak ve sektöre yönelik online eğitimler vermek gibi konuların da yer aldığını belirtti.
Bu içerik 21.10.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 509 kez okundu.