GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ VE DOKU TİPLENDİRME LABORATUVARLARININ KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJE TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarlarının Kapasitesinin Geliştirilmesi Proje Töreni 15 Haziran 2015 tarihinde Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi. Tören; Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, akademik ve idari personelin katılımı ile gerçekleştirildi.  

Açılışta konuşan Yrd. Doç. Dr. Hilmi Tozkır, bu proje ile sağlık alanında yenilikçi adımlar atmayı hedeflediklerini ifade ederek Edirne’nin sağlık turizmi alanında önemli bir yere gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin tek Sağlık Bakanlığı ruhsatlı laboratuvarlarına sahip olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Hilmi Tozkır, çok geniş bir alanda hastalara hizmet verdiklerini kaydetti.

Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan gerçekleştirdiği konuşmasında proje kapsamında hizmet verilen hastaların sayısının yıllar içinde arttığını söyledi. Balkanlardaki ülkelerden gelen hastalara da hizmet vermeye başladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan geliştirilen bu altyapı ile birçok hastalığın tedavisi ve önlenmesinde etkin bir şekilde hizmet vereceklerini belirtti.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Üniversitemizin ürettiği projelere destek vermekten mutlu olduklarını söyledi. Mahmut Şahin, Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarlarının Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi ile bölgeye kaliteli bir hizmet verileceğini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, proje ile geliştirilen laboratuvarların birçok alanda hastalara hizmet vereceklerini söyledi. Rektörümüz “Bugün burada Üniversitemizin sağlık alanında ne kadar güçlü olduğunu gösteren yeni merkezimizi açıyoruz. En büyük gücümüz hocalarımızdan geliyor. Her biri kendi alanında donanımlı, yetkin ve başarılı hocalarımız ve insan gücümüz ile bu noktalara geliyoruz. Sağlık alanının gereksinimlerini bu laboratuvar ile karşılamış oluyoruz. Birçok hastalığın temelinde genetik sorunlar yer almaktadır. Biz de bu alanda gerekli adımları atarak bugün Ülkemizin kamudaki en büyük merkezini açıyoruz. Günümüzde genetik alanında büyük gelişmeler oluyor. Biz de hocalarımız ve yaptığımız yatırımlar ile bu alanda Türkiye’nin en büyük sağlık merkezlerinden biriyiz.” dedi. Rektörümüz Balkanlarda bu denli geniş ve büyük bir genetik araştırma merkezi olmadığını söyleyerek Üniversitemizin ürettiği katma değeri bu tür projeler ile arttıracaklarını söyledi.

Açılış konuşmaları ardından Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarlarının Kapasitesinin Geliştirilmesi Proje açılışı gerçekleştirildi. Rektörümüz ve konuklar hep birlikte laboratuvarları gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

Proje kapsamında alınan Miseq (illumina) yeni nesil DNA DIH analiz cihazı, Lominer kabin, santrifüj, ışık mikroskobu, ultrapür Distile su cihazı, (+) 4 odası ile genetik tanı ve doku tiplendirme faaliyetleri hizmetlerinin çeşitlenmesini sağlanacak ve ilgili hizmetler kurum içinde uygun maliyette daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek.

Ek Resimler
Bu içerik 15.06.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 478 kez okundu.