TEYDEB Programlarında Yenilikler


TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen destek programlarından; 1501-Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları, 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Uygulama Esasları, 1509-Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları ve 1511-Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının bazı maddelerinde düzenlemeler yapıldı.

150.000 TL’e Kadar Banka Teminatsız Ön Ödeme

TEYDEB tarafından yürütülen destek programları kapsamında kuruluşlar tarafından düzenlenen senetler de teminat olarak kabul edilecek ve Kuruluşlara senet karşılığı proje bazında bir defaya mahsus 150.000 TL transfer (ön ödeme) yapılabilecektir. Birden fazla projesi olan kuruluşlara, transfer ödemesi mahsup işlemi tamamlandıktan sonra diğer projesi için de senet karşılığı transfer ödemesi (ön ödeme) yapılabilecektir. 1501, 1507, 1509 ve 1511 Programlarının tamamı için geçerli olan bu düzenleme, 1 Temmuz 2019 tarihinden sonra destek kararı verilen projelerde uygulanmaya başlayacaktır.

Yerli Malına %15 Oranında Ek Destek

Proje kapsamında kullanılan alet/teçhizat/yazılımdan yerli malı belgesine sahip olanlar için %15’i oranında ek destek verilecektir. Kuruluşlar, proje kapsamında satın aldıkları yerli malı belgesine sahip alet/teçhizat/yazılımı dönem raporlarında TÜBİTAK’a beyan edecekler, kuruluş tarafından beyan edilen tutarlar izleme aşamasında izleyici tarafından kontrol edilecektir. Ek destek tutarı dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına ilave edilerek kuruluşlara ödenecektir. 1501, 1507 ve 1511 Programlarının tamamı için geçerli olan bu düzenleme, 1 Ekim 2019 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporlarından başlayarak uygulanacaktır.

Proje Bazlı Ön Kayıt Zorunluluğu Kaldırılacak

TEYDEB’e her bir proje başvurusu için ön kayıt zorunluluğu kaldırılarak, Kuruluş Bazlı Ön Kayıt Sistemine geçilecektir. Mevcut durumda kuruluşlar TEYDEB’e yapacakları her bir proje başvurusu için ön kayıt yapmaları gerekmektedir. Yapılan değişiklikle proje bazlı ön kayıt zorunluluğu kaldırılmaktadır. Kuruluşlar, TÜBİTAK’a kayıt olduktan sonra kuruluş bilgilerinde değişiklik olmadığı sürece proje başvurusu yapabileceklerdir. Kuruluş bilgilerinde değişiklik olması halinde sadece bu değişiklikler TÜBİTAK’a bildirilecek ve bu durumun TÜBİTAK tarafından onaylanması sonrası proje başvurusunda bulunmaya devam edebileceklerdir. Bu uygulama 1501, 1507, 1509 ve 1511 Programlarının tamamı için geçerli olacak ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Ortaklı Projelerde Dönem Raporu Sadece Muhatap Kuruluş tarafından gönderilecek

Ortaklı projelerde dönem raporu her ortak tarafından ayrı ayrı gönderilmeyecek, dönem raporu sadece muhatap kuruluş tarafından gönderilecektir. Mevcut durumda ortaklı projelerde dönem raporlarının her bir ortak tarafından ayrı ayrı gönderilmesi gerekmektedir. Yapılan düzenleme ile dönem raporları artık muhatap kuruluş tarafından gönderilecektir. Bu uygulama 1 Ekim 2019 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporlarından başlayarak uygulanacaktır.

20.000 TL’ye Kadar Ekonomik Fizibilite Raporu Desteği

Kuruluşların, detaylı pazar araştırması, pazar ve rakip analizleri, müşteri ihtiyaçları vb. hususları içeren ekonomik fizibilite raporunu proje önerisi ekinde sunmaları halinde, ekonomik fizibilite raporunun hazırlanması için alınan hizmet 20.000 TL’ye kadar destek kapsamına alınabilecektir. 1501 ve 1511 kodlu destek programlarında, proje bütçesinin 5.000.000 TL ve üzeri olması halinde ekonomik fizibilite raporunun hazırlanması zorunlu olacaktır. Belge tarihi, proje destek başlangıç tarihinden en fazla üç ay öncesine kadar olan ekonomik fizibilite raporuna ait maliyetler desteklenecektir. 1501, 1507, 1509 ve 1511 Programlarının tamamı için geçerli olan bu düzenleme, 1 Temmuz 2019 tarihinden sonra yapılan proje başvurularından başlayarak uygulanacaktır.

TÜBİTAK olarak, ülkemizin milli teknoloji hamlesi doğrultusunda, Ar-Ge odaklı gelişimine yönelik olarak paydaşlarımızın görüşlerini de dikkate alarak, mevcut süreçlerimizin değerlendirilmesi ve gerektiğinde geliştirilmesine yönelik girişimlerimize devam ediyor olacağız.

Bu içerik 29.03.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 275 kez okundu.