TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. LOKMAN AYAZ’IN COVİD-19 PROJESİ’NE TÜBİTAK DESTEĞİ

Trakya Üniversitesi’nin en genç fakültelerinden biri olan Eczacılık Fakültesi, proje başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Daha önce, “Sıçan Kolon Kanseri Modelinde Lactobacillus Acidophilus ile Desteklenmiş Bağırsak Mikrobiyotasının miRNA’ların Ekspresyonu Üzerine Etkisinin Araştırılması” isimli projesi ile TÜBİTAK desteği alan Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Ayaz’dan benzer bir başarı haberi daha geldi.

Önümüzdeki dönemde de büyük başarılara imza atmak için çalışmaların aralıksız sürdüğü Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Ayaz’ın, Covid-19 salgınına karşı dünya genelinde yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yer aldığı proje, “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” çerçevesinde, TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Lokman Ayaz’ın, Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Nural ile birlikte hazırladığı proje, Covid-19 ile mücadele kapsamında Trakya Üniversitesi’nden bir akademisyenin TÜBİTAK desteği almaya hak kazandığı ilk proje oldu.

Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Nural’ın yürütücü, Prof. Dr. Lokman Ayaz’ın araştırmacı olduğu proje, ““COVID-19’un Tedavisi İçin Öncü İlaç Moleküllerinin Geliştirilmesi ve SARS-CoV-2’ye Karşı Antiviral Özelliklerinin Vitro Olarak İncelenmesi” başlığını taşıyor.

719.570 TL bütçeli projede, tüm dünyada milyonlarca insana bulaşan ve bir milyondan fazla insanın ölümüne neden olan SARS-CoV-2’ye karşı etkili olabilecek moleküler bileşiklerin sentezlenmesi ve laboratuvar ortamında etkinliklerinin incelenerek öncü ilaç adayı moleküllerin geliştirilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK tarafından bilim dünyasına yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesine yönelik “1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” duyurulmuştu.

2020 yılı 1. döneminde 1001 programı kapsamında sunulan 1964 proje önerisinden 1740’ı bilimsel değerlendirmeye alınmış ve yapılan değerlendirme sonucunda 213 proje önerisinin desteklenmesine karar verilmiştir.


 Resimler
Bu içerik 23.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 281 kez okundu.