TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE “2. TRAKYA AR-GE VE TEKNOLOJİ PROJE PAZARI”...

Trakya Üniversitesi tarafından, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle düzenlenen “2. Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı”nın jüri değerlendirme toplantısı ve ödül töreni, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Ar-Ge ve Teknoloji Yarışmaları” kapsamında, Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı”nın açılışına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar,  Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mümin Şahin, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Edirne İl Müdürü Salih Akbulut, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Murat Ilıcak, birlik üyesi üniversitelerin Rektör Yardımcıları, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı’na sadece, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi olan Çanakkale Onsekiz Mart, Kırklareli, Namık Kemal ve Trakya üniversitelerinde çalışan veya öğretim gören araştırmacılarla bu illerde faaliyet gösteren sanayicilerin katılımı kabul edilirken, başvurular; mühendislik ve doğa bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ile teknik meslek alanlarını kapsadı. Trakya Üniversiteler Birliği’nin Dönem Başkanlığı’nı yürüten Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen organizasyonda, Trakya Proje Pazarı Düzenleme Kurulu üyeliklerini Doç. Dr. Emre Atılgan, Prof. Dr. Semiha Öztuna, Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, Doç. Dr. Hilmi Tozkır, Teknopark Müdürü Barış Kocabıyık ve Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan Meşe üstlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan, Trakya Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Atılgan, bahar aylarında başlattıkları organizasyonun hakem ve değerlendirme süreçlerine dair bilgiler vererek, “37 tane birbirinden değerli proje aldık. Hakemlerimizin puanlamaları sonucu bu başvuruları 10’a indirdik ve bugün burada bu 10 projeden 5’ini değerli jüri üyelerimizin değerlendirmeleriyle ödüllendireceğiz. Bu bir yarışma ama öyle bir yarışma ki kaybedeni yok, hepimiz kazanıyoruz. Bugün burada bulunan bulunmayan tüm proje sahiplerimiz, bundan sonraki süreçte de çalışmalarını devam ettireceklerini, sadece bir yarışma için değil ülkenin kazancı ve gelişimi için bu projeleri gerçekleştirdiklerini tarafımıza ilettiler. Onlara da bizlere duydukları güven, başarılı çalışmaları ve emekleri için teşekkür ediyoruz. Bu yarışma sonunda sadece kazananların değil 37 projemizin hayata geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “İlkini geçen yıl Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen projenin ikincisini bugün sultanların şehri şehirlerin sultanı Edirne’de gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu projede Trakya ve Marmara’nın çeşitli yerlerinden özellikle Trakya Üniversiteler Birliği’ne bağlı üniversitelerimizdeki birbirinden değerli hocalarımızın fikirlerini, projelerini, fizibilite ve tez çalışmalarını bize sunmalarını böylelikle bu değerli çalışmaları öncelikle bölgemize sonrasında Türkiye’ye kazandırmayı amaçladık. Bu projelerle üniversite-şehir-sanayi buluşmalarını destekleyen ve varsa şehrin sorunlarıyla ilgili sorunların çözümüne katkı sağlayan bir platform oluşturmak istedik. Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı’na katkı sunan projelerimizin Trakya ve Marmara Bölgesi’nde, sanayide, şehirlerin gelişiminde veya sorunlara yönelik yeni çözüm önerilerinde hayata geçirildiğini göreceğiz. Geçen sene Tekirdağ’da yaklaşık 400 kişi vardı bu sene görüyorum ki burada 800 kişilik bir salon, bölgemizin farklı yerlerinden gelen konuklarla doldu taştı. Ümit ediyorum ki projemiz bundan sonra da her yıl büyüyerek devam edecek. Bu değerli ev sahipliği ve harika organizasyon için başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin’e ve düzenleme kurulunda görevli hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, “Bu sene ikincisi düzenlenen Trakya ArGe ve Teknoloji Proje Pazarı’na katılımın çok iyi, başarılı ve coşkulu olduğunu görüyorum. Muhtemelen bu projelere de yansımıştır. Trakya Üniversiteler Birliği bünyesindeki üniversitelerden gelen bu projelerin ve organizasyonun önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir noktaya geleceğini bu salonda görmüş oluyoruz. Önümüzdeki sene Kırklareli Üniversitesi’nde, daha sonra diğer illerimizde bu organizasyonu yapacağız. Ben bu süre içinde proje sayılarının ve organizasyona katılımın artacağını taahhüt ediyorum.” dedi. Prof. Dr. Bülent Şengörür ayrıca başta ev sahibi Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, destek veren Trakya Kalkınma Ajansı’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, “Son yıllarda bu türde faaliyetlerin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. İşte kalkınma budur. Uzun yıllar teorik alt yapısı oluşturulmasına ve çok fazla konuşulmasına rağmen ne sanayi üniversitelere ne de üniversiteler sanayiye tam olarak elini uzatabildi. Bu iki kesim bir araya gelmedikçe, teori ve pratik bir araya gelmedikçe kalkınmanın tam anlamıyla gerçekleştirilmesi mümkün değildi. Ama işte kalkınma ajanslarımızın kurulması, üniversitelerimizdeki teknoparkların geliştirilmesi, girişimcilik faaliyetlerinin alabildiğine artırılmasıyla büyük bir farkındalık oluşturuldu. YÖK’ün de önemli katkılar sağladığı bu süreçte bütün birimler Türkiye’nin kalkınması için elini taşın altına sokmuştur. Bu salondaki manzara bunun önemli bir göstergesi. Bu organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ev sahipliğini üstlenerek tüm süreçlerini incelikle planladıkları organizasyona ilişkin olarak, “Trakya Üniversiteler Birliği, 4 güzide üniversitemizin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, Türkiye’deki üniversite birlikleri içerisinde en güzel ve uyum içinde çalışan, tek bir üniversite gibi hareket eden örnek bir birlik. Biraya gelerek bilimde, tarihte, sporda, sanatta, kültürde her yıl onlarca farklı projeye imza atıyoruz. Tüm projelerimizi mutlaka, gönül coğrafyamız olan Balkanlar ile de ilişkilendiriyoruz. Bu çok önemli ve başarılı birlikteliğe imza atan değerli rektörlerimi saygıyla sevgiyle bir kez daha selamlıyorum. Üniversiteler bir toplumun beyni hükmündedir. Üniversiteyi üniversite yapan binalar değildir. Üniversiteleri üniversite yapan hocalarıdır, hocalarının toplumsal gelişim için ürettiği değerlerdir, düşünen insanlarıdır, beyinleridir, umudumuz olan, sizler gibi pırıl pırıl gençlerdir. Arkadaşlarımın büyük bir özveriyle çalışarak hayata geçirdiği Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı’nda birazdan, bu düşünen insanların, hocaların toplum için ürettiği projelere bir arada şahitlik edeceğiz. O yüzden bu etkinliği çok anlamlı buluyorum. Bugün burada yalnızca bir değil bölgedeki 4 önemli üniversitemizin hocaları bir araya gelecek ve yapılan çalışmalar belki de bu ülkenin kaderini değiştirecek.” ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Organizasyonda ve projelerin değerlendirilmesinde çok önemli katkıları bulunan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’e, Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin’e, gecelerini gündüze katan çok değerli Trakya Proje Pazarı düzenleme kurulu üyesi hocalarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise eski bir Trakya Üniversitesi mensubu olarak birlikte çalıştığı hocaların ve öğrenci arkadaşlarının projelerini izleyecek olmaktan duyduğu heyecanı dile getirerek, “Tıp, mühendislik, sosyal bilimler, fen bilimleri hiç fark etmiyor eğer bir proje uygulanabiliyorsa, uygulanma şansı varsa biliniz ki dünyanın en iyi projesi odur. Şöyle bir söz var, diyor ki ‘Bir hayaliniz, ama ondan daha önemlisi o hayalin peşinden koşacak cesaretiniz olmalı.’... Edirne ile ilgili hayalleriniz, projeleriniz Edirne Belediyesi tarafından beklenmektedir. Hangi alanda olursa olsun proje ve fikirleriniz hem desteklenecek hem sahada uygulama alanı açılacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından, “Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı” etkinliği kapsamında 37 başvuru arasından seçilen 10 farklı projenin tanıtımı, proje sorumlusu öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından yapıldı. Jüri üyeleri Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Doç. Dr. Rafet Akdeniz (NKÜ), Dr. Öğr. Üyesi Fatih Aydın (KLÜ) ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın (ÇOMÜ) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk 5’e giren proje sahiplerine “Ticarileştirme Desteği” kapsamında para ödülleri verildi.

“Neuroprint: Transkriptomik Bilişsel-İşlevsel Ağ Örgüsü ve miRNA İlişkisi ile Reklam Etkinliğini Belirleyen Neuromarketing Analiz Seti” adlı projeleriyle Prof. Dr. Ayşe Akyol ve Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar 25 bin TL birincilik, “İşitsel Nöropati Spektrum Bozukluğu: SMAD4 Gen Metilasyonu Biyolojik Bir Market Olabilir Mi?” adlı projesiyle Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan Bulut 20 bin TL ikincilik, “Mikroişlemci Kontrollü Elektro Pnömatik Flutte” adlı projesiyle Doç. Dr. Hilmi Kuşçu 15 bin TL üçüncülük, “Otonom Araçlar İçin Yerli Elektrik Motoru Sürücüsü” adlı projesiyle Dr. Öğr. Üyesi Deniz Taşkın 10 bin TL dördüncülük ve “Enactive İnteraktif Eğitim Simülasyonu” adlı projesiyle Arş. Gör. Dr. Erdem Demiröz 5 bin TL’lik beşincilik ödülüne layık görüldü.

Etkinlik ödüllerin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Etkinlik öncesinde ayrıca, misafir üniversitelerin Rektör ve Rektör Yardımcıları, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ek Resimler
Bu içerik 14.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 446 kez okundu.