TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN İKİ DEV PROJE: ROBOTİK CERRAHİ EĞİTİM MERKEZİ ve TIP FAKÜLTESİ ARGE MERKEZİ


Trakya Üniversitesi’nin, tıp alanındaki eğitim ve araştırma projeleri, patent üretimi ve buluşlarla birlikte hasta sağlığı açısından, bölgede çok önemli bir fark yaratacak iki dev projesine, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından fizibilite desteği verildi.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın fizibilite desteği sayesinde ilk adımları atılan “Trakya Üniversitesi Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezi” ile “Trakya Teknoloji Laboratuvarı (TTLAB) Arge Merkezi” projeleri, fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından, uygun bulunması halinde, Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, oldukça önemli yatırım tutarlarıyla hayata geçirilecek.

Söz konusu projelerin fizibilite çalışmaları için, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in katıldığı törenle bir protokol imzalandı.

Trakya Kalkınma Ajansı’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuyla ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız, oldukça büyük ölçekli bu iki proje için, Trakya Kalkınma Ajansı’nın fizibilite desteğiyle, ilk adımları atmış olmanın heyecanını yaşıyoruz.

Uygun bulunması halinde, Trakya Kalkınma Ajansı’nın büyük destekleriyle hayata geçireceğimiz her iki proje de gerek üniversitemiz gerek ülkemiz için hayati öneme sahip. Söz konusu projeler üniversitemizin gücüne güç katacak, verdiğimiz tıp eğitimine farklı bir boyut kazandırarak yetiştirdiğimiz hekimlere önemli değerler katacak.

Üniversitemiz, Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezi sayesinde, bir robotik cerrahi eğitim merkezi haline gelecek.

Balkanlar başta olmak üzere tüm dünyadan gelecek doktorları bu eğitim merkezinde robotik cerrahi konusunda eğiteceğiz.

Bu, üniversitemiz adına çok önemli bir artı değer. Diğer taraftan Trakya Teknoloji Laboratuvarı Arge Merkezimiz ise tıp alanında adeta bir ‘buluş fabrikası’ gibi çalışacak.

Burada geliştirilecek fikirleri, buluşları, üretim yeteneğimiz ve üstün teknolojik altyapımız sayesinde hızla hayata geçirebileceğiz.

Emeği geçen herkesi gönülden kutluyor, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Proje Yürütücüsü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akdere başta olmak üzere Trakya Kalkınma Ajansı’na, şahsım ve üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Dileğimiz, hızla tamamlanacak fizibilite sürecinin ardından, kısa zamanda projelerimizi hayata geçirebilmek.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, bünyelerinde kuracakları eğitim merkeziyle, tüm dünyadan gelecek cerrahlara, robotik cerrahi teknikleri konusunda eğitim verebilecek imkânlara ulaşacaklarını belirterek bunun, şifa bulmak için, dünyanın dört bir yanından üniversite hastanesine gelen hastalar için de büyük bir şans olduğunu ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim merkezimize ve ameliyathanemize alacağımız robot ve teknik ekipmanlarla cerrahlara vereceğimiz eğitimle birlikte, hastalara robotik cerrahi tekniklerini başarıyla uygulayabileceğiz.

Türkiye’de bu merkezlerden sadece iki tane bulunuyor. Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulacak Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi bu alanda Türkiye’deki üçüncü merkez olacak ve Balkanlarla birlikte bölgemize bu konuda liderlik edeceğiz.

Bu merkezlerdeki eğitimler önemli bir kaynak ve maliyet gerektiriyor. Bu konudaki en temel hedefimiz, mevcut kurslardan daha ekonomik kurslar düzenlemek ve Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerden merkezimize gelecek kursiyerlere de hizmet vermek olacak. Bu konuda gerekli adımları atarak TİKA ile iş birliği içerisinde bazı anlaşmalar gerçekleştirdik.

Bu doğrultuda TİKA, her yıl merkezimizde altı kurs düzenleme sözü verdi. “ dedi.

Proje Yürütücüsü ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akdere ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle, bölgemiz için önemli iki projeye imza atacağız. Projelerin temelinde hasta sağlığı için kurulması planlanan iki merkezimiz var.

Bunlardan biri, Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi, diğeri ise sağlık üzerine bir araştırma ve geliştirme merkezi niteliğinde olan TTLAB.” dedi.

Eğitim merkezleri hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akdere, “Laparoskopik Robotik Cerrahi Eğitim Merkezlerinde cerrahlar, halk arasında bilinen adıyla kapalı yöntem cerrahi tekniği, hastalar üzerinde denemeden önce, denek hayvanlar üzerinde önemli ameliyatlar gerçekleştirerek uyguluyor ve kabiliyetlerini geliştiriyor.

Ameliyatlar sayesinde bu cerrahi teknikleri uygulayabilecek kabiliyete erişiyor ve cerrahinin geldiği en üst nokta olarak kabul edilen robotik cerrahi tekniklerini, pek çok ameliyatta başarıyla uygulayabiliyor.

Bu merkezlerde tecrübe edinen cerrahlar, günümüzde insan sağlığı üzerinde genel cerrahi başta olmak üzere; kadın hastalıkları, üroloji, kalp cerrahisi, obezite cerrahisi gibi pek çok disiplinde benzer başarılı operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Laparoskopik ve Robotik Cerrahi’nin gelişen teknolojiyle beraber safra kesesi, pankreas, akciğer, karaciğer, mide ve bağırsak ameliyatlarında da kullanıldığını ve giderek yaygın hale geldiğini ifade edebiliriz.” dedi.

Trakya Üniversitesi bünyesinde sağlık araştırmaları üzerine bir araştırma ve geliştirme merkezi olarak kurulacak ve Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi ile koordineli çalışacak diğer merkez hakkında da bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akdere, “’TTLAB’ adını vermeyi düşündüğümüz arge merkeziyle amacımız, sağlık çalışanlarının ameliyatlarda ihtiyaç duyabileceği nitelikte materyal ve malzemenin tasarlanması ve teknik çizimlerinin tamamlanmasının ardından 3D yazıcı ve lazer kesicilerle cerrahlar tarafından kullanıma hazır hale getirilmesi ve uygun cerrahi aletlere patent alınmasını sağlamak.

Bu merkezle ilk aşamada yıllık, 20-25 civarında ürüne patent alabilmeyi hedefliyoruz.” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akdere, “Projemiz, Trakya Kalkınma Ajansı’nın değerlendirmesinden geçti, bu süreç olumlu sonuçlandı.

Fizibilite raporunun oluşturulmasıyla birlikte sürecin tamamlanması bekleniyor. Ekim ayı sonlarına doğru tamamlanmasını beklediğimiz raporlama sürecinin ardından, projeyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı’ndan ön onay alınarak çalışmalara başlanacak.

Projeyi ilk günden bu yana destekleyen Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Trakya Kalkınma Ajansı ve Genel Sekreter Mahmut Şahin başta olmak üzere Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ve emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
Ek Resimler
Bu içerik 20.09.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 378 kez okundu.