TRAKYA ÜNİVERSİTESİ VAKFI ÖNDERLİĞİNDE, SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM VE ÇEVRE KORUMA KONULARI KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Vakfı önderliğinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırklareli Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Bulgaristan’dan Vishegrad Turist Derneği (Tourist Association Vishegrad) ile Yerel ve Bölgesel Kalkınma İçin Girişimler Derneği (Association Initiatives for Local and Regional Development) iş birliğinde, “Interreg- IPA CBC Bulgari-Turkey”, “CB005.1.23.147” numaralı proje kapsamında desteklenen “Uluslararası Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Koruma Konferansı”, Edirne’de gerçekleştirildi. Turizm paydaşlarının, sürdürülebilir turizm ve iş birliği olanakları konusundaki farkındalıklarının artırılması amacıyla düzenlenen konferansın ilk gününde, katılımcılara yönelik Selimiye Cami, Eski Cami, Üç Şerefeli Cami, Bedesten Çarşısı, Edirne Sarayı, Fatih Köprüsü, Adalet Kasrı, Er Meydanı, Balkan Şehitliği, Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi, Lozan Anıtı ve Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni içeren bir tarih ve kültür gezisi düzenlendi. Konferansın ikinci gününde, gün boyu devam eden bilimsel oturumlara geçildi. Konferansın açılış programına, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Trakya Üniversitesi Vakfı Başkanı Ayhan Gençler, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Konferans Başkanı Doç. Dr. Emel Gönenç Güler, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Konferans Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kaplan Uğurlu, Bulgaristan Vishegrad Turist Derneği Başkanı Atanas Atanasov ve Trakya Üniversitesi Vakfı Genel Sekreteri ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaya’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

7 ülkeden 100’e yakın katılımcıyı ve çok sayıda turizm paydaşını bir araya getirerek, sürdürülebilirlik perspektifinde turizmin güncel sorunlarının incelenmesi, sürdürülebilirliğe zarar verebilecek uygulamaların tartışılması ve çevre korunmasına dair pek çok güncel konuya ışık tutulan uluslararası konferansın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Konferans Başkanı Doç. Dr. Emel Gönenç Güler, ulusal ve uluslararası üniversitelerle turizm sektöründen katılımcıların yer aldığı, önemli bir konferansa ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Sizleri Edirne’nin önemli bir simgesi olan kırmızı dipli mumla selamlıyor ve hepinize hoş geldiniz diyorum. Paydaşlarımızla birlikte, 2003 yılından bu yana Türkiye ve Bulgaristan iş birliğinde önemli projeler geliştiriyor, Türk-Bulgar dostluğuna vurgu yapıyoruz. Son olarak, iki ülke arasında sürdürülebilir turizm konusunda önemli iş birliği ve protokollere imza attık. Son yıllarda, sürdürülebilir turizm ve çevre koruma konusu ile bu çerçevede gerçekleştirilen projelerin önemli çıktıları olmaya başladı. Bu konferans, daha önce yaptığımız çalışmaların ve projelerin bir sonucu. Bugün, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden gelen akademisyenlerin yanı sıra Arnavutluk, Ukrayna, Makedonya gibi ülkelerden STK ve özel sektör temsilcileriyle bir aradayız. Konferans, önemli bir birleşmeye ev sahipliği yapıyor. Çok yararlı bir buluşma olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, “Edirne, turizm kenti olmaya karar verdikten sonra, Bakanlığım da buna kayıtsız kalmayarak, bu kenti marka kent ilan etmiş ve geleceğinin turizmde olduğunu belirlemiştir. Bugün Edirne, Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist alan 3. şehrimiz durumunda. Medeniyetlerin buluştuğu, insanların güler yüzlü olduğu, beraber yaşama kültürünün oluştuğu ve geliştiği Edirne, envanterindeki 1.585 eserle Türkiye’de m2 başına en fazla tarihi eserin düştüğü şehir olmakla gururludur. İstatistiklere ve rakamlara bakacak olursak, son 10 ayda Edirne’yi ziyaret eden yalnızca Bulgar turist sayısının 2 milyon olduğu görülür. Edirne'ye bir ayda gelen Bulgar vatandaşı sayısı 200 bin civarında. Bulgarlar bizim en iyi dostumuz, komşumuz ve kardeşimiz. Kentin turizmine önemli katkılar sunuyorlar. Bulgar dostlarımızla aynı çatı altında olmaktan ve iş birliği içerisinde ortak bir projede rol almaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Kent turizmine ve kentin gelişmesine katkılar sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz bu rakamları artırmak. Hepinize teşekkür ederek, iyi çalışmalar diliyorum.” dedi.

Bulgaristan Vishegrad Turist Derneği Başkanı Atanas Atanasov, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen tüm katılımcılarla Edirneli dostlarına, düzenledikleri kültürel faaliyetlerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, “Bulgaristan Topolovgrad, benim temsil ettiğim şehir. Bulgaristan’dan gelen bir temsilci olarak, Türk-Bulgar ilişkilerinin güçlenmesine, dostluk-kardeşlik bağlarının pekişmesine katkı sunmak için çalışıyorum. Bu tür konferansların, ülkeler arası komşuluk ilişkilerine katkısı büyük. Konferans çerçevesinde, geniş bir alan ve coğrafyada turizm faaliyetlerini destekleyecek ve geliştirecek hamleler üzerinde birlikte çalışma fırsatı bulacağız. Bu konferans, konuya ilişkin soru ve sorunlara nokta koymayacak ancak turizm hareketleri için doğru yolda ilerlememize ve turizm sektörü üzerinde çalışacak araştırmacılara kaynak olacağına inancım büyük. Konferansın, çalışmalarımıza nokta koymasını değil, başlangıç olmasını umuyorum.” dedi.

Konferansta açılış konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçilirken, yabancı ülkelerden gelen katılımcılar için hazırlanan ve birbirinden özel yöresel lezzetleri içeren stantlarda turizm sevdalıları, Osmanlı macunu ve şerbeti ile Edirne’ye özgü badem ezmesi, deva-i misk ve Türk kahvesinin tadına baktı. Ayrıca, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği de Edirne’ye gelen katılımcı ve ziyaretçileri afiş ve broşürlerle bilgilendirdi.

Dünya ve ülkemizdeki turizm paydaşlarının görüşlerini, farklı disiplinlerden araştırmacıların çalışmalarıyla harmanlayarak gün boyunca süren oturumlarla bilim dünyasına önemli katkılar sunan konferansta, çevre korumaya ve turizmin sürdürülebilirliğine ilişkin sorunlara çözüm önerilerinde bulunuldu. Turizm endüstrisine, destinasyonlara ve bilime katkının yoğun olduğu konferansta, 54 bildiri sunuldu.
Ek Resimler
Bu içerik 04.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 387 kez okundu.