TÜBİTAK-NIH 2554 “Uygun Bütçeli Tıbbi Teknolojiler” İkili İşbirliği Destek Programı 3. Çağrısı açıldı!

TÜBİTAK-NIH 2554 “Uygun Bütçeli Tıbbi Teknolojiler” İkili İşbirliği Destek Programı 3. Çağrısı açıldı!

TÜBİTAK ile Amerika Birleşik Devletleri National Institute of Health (NIH) arasında 25 Nisan 2013 tarihinde Bilim ve Teknoloji esasında teati edilen niyet mektubu uyarınca, ortak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projeleri desteklenecektir.

TÜBİTAK-NIH 2554 “Uygun Bütçeli Tıbbi Teknolojiler” İkili İşbirliği Programı senede üç kere açılacak olup bu dönem olan üçüncü çağrı dönemi 5 Mayıs 2016 tarihi itibariyle başlamış oup, 6 Temmuz 2016 tarihinde sona erecektir.

NOT: ABD’li araştırmacılar için üçüncü çağrı dönemi bitiş tarihi 5 Haziran 2016’dır.

Amaç: Çağrı, Türk ve Amerikan bilim insanları arasındaki araştırma ortaklıklarından doğan başvuruları teşvik ederek uygun bütçeli tanı ve tedavi teknolojilerinin gelişmesiyle düşük ve orta seviye kaynak gerektiren tıbbi ihtiyaçların karşılanmasını amaçlamaktadır.

Uygun Bütçeli Tıbbi Teknolojiler (Affordable Medical Technologies): Kullanılabilir, uygun maliyetli, sürdürülebilir ve dünyanın farklı bölgelerindeki düşük ve orta seviye kaynak gerektiren, belirli klinik ihtiyaçları karşılayabilen teknolojileri işaret etmektedir.

Araştırma ve Inovasyon: Bu çağrı kapsamındaki araştırmalar amaç-odaklı olmalı ve araştırılması hedeflenen kanser sorunlarının klinik ortamlarda çözülmesiyle elde edilecek çıktıların geniş çaplı benimsenmesi ve etkin bir şekilde yayılması için gerekli performans ihtiyaçlarını karşılamalıdır.  İnovasyon çerçevesinde ise başvurular, henüz klinik ortamlarda geniş çaplı yer edinmemiş, gelişmekte olan veya yeni imkanların uyumlu bir uluslararası plan çerçevesinde klinik kullanıma kazandırılmasına yönelik olmalıdır. Nihai kullanıcılara yeni yetkinlikler kazandıracak bir inovatif amaç gütmelidir.

Klinik Kullanıma Yönelik Proje Odağı: Başvurular projenin tekli veya çoklu klinik araştırmalar açısından önemini veya ortaya çıkaracağı olası klinik faydayı net bir şekilde ortaya koymalıdır. Araştırma ekipleri onkoloji, patoloji ve/veya diğer klinik bilimlerle ilgili ana uzmanlıkları sağlamaları açısından hekimleri temel katılımcılar olarak dahil etmeli ve planlanmış amaca uyumlu şekilde hareket etmelidir. Program kapsamında çok yönlü klinik araştırmaları uygulayan, optimize eden (en uygun hale getiren) ve çok yönlü klinik araştırmaları geçerli kılan araştırma planları teşvik edilmektedir. Ancak, klinik çalışmaların temel oluşturduğu başvurular (Önerilen teknoloji ve yöntemin halihazırda kullanılıyor olduğu, optimize, doğrulanmış ve geliştirilmiş olduğu; araştırmadaki niyetin klinik çıktıların keşfedilmesi olduğu öneriler) bu çağrı için uygun değildir.

Çağrı kanser alanında yapılacak proje başvurularını kapsayacaktır.

Çağrı Kapsamında Gerçekleştirilebilecek Örnek Çalışma Konuları:
Bu çağrı çerçevesinde hedeflenen kanser hastalığına yönelik tasarlanan teknolojiler, aşağıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte, bunlar gibi olabilir:
  • Terapi sonrası tekrarlamaların görüntülenmesi, tedaviye tepki ve iyileştirmenin gözlemlenmesi için çoklu araçların geliştirilmesi ve klinik öncesi araştırma modelleri,
  • Klinik araştırma çabalarının desteklenmesi amacıyla dirençli hastalara yönelik çıktı raporlarının toplanmasını amaçlayan düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Kanserin erken tespiti, teşhisi, prognozu (kıyas) ve tedavisinin spesifikliğini ve hassasiyetini geliştirmeye yönelik görüntüleme teknolojilerinin geliştirilmesi,
  • Ultrason teknolojisinin tıpta kullanımı
  • Risk ve hayatta kalma (survival) değerlendirmelerine yönelik teknolojiler,
  • Hastaların biyoörneklerinin toplanmasına, stabilazyonuna/korunmasına, taşınmasına ve ardından teşhislerine dair düşük maliyetli teknolojiler,
  • Immunohistokimyasal teşhislerin kalitesini, isabetliliğini, tekrarlanabilirliğini ve güvenilirliğini geliştirmek için düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Minimal residual hastalıkların değerlendirilmesine yönelik düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Non-invazif ve minimal invazif teşhise yönelik düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Kanser tespiti ve tanısı için hasta başı testler (Point of care tests) ve ayırtaçların (reagent) geliştirilmesi,
  • Tanıya ilişkin cihazlara yönelik ağ tabanlı ve mobil teknolojilerin geliştirilmesi-mHealth,
  • Düşük kaynak gerektiren, düşük bütçeli tanı görüntüleme cihazlarının geliştirilmesi,
  • İnvazif olmayan, veya minimal invazif görüntüleme, tespit ve tanı teknolojileri (örn. Düşük bütçeli görüntüleme, biosensörler ve mikroçip teknolojileri)
  • Düşük bütçeli teşhis ve tahlil teçhizatının geliştirilmesi.
 
Yukarıda belirtilenler sadece örnek amaçlıdır. Sadece düşük veya orta seviye kaynak gerektiren cihaz ve ortak teknoloji geliştirilmesine yönelik başvurular teşvik edilmektedir. Bunun yanında, araştırmacılardan geliştirecekleri teknoloji ile yaratacakları etkiyi tanımlamaları da beklenmektedir.
 
Ortak Ar-Ge projesi önerme ve destekleme koşulları aşağıda yer almaktadır:
 
  • a)Ticari olarak desteklenen sistemler, b) gelecek-nesil sistemler, c) kalitenin teminatı ve kalite kontrolü, d) validasyon ve korelasyon çalışmaları, e) Sayısal metodlar, f) ilgili araştırma kaynakları veya g) diğer imkanların artırılması, geliştirilmesi, adaptasyonu, optimizasyonu, geçerlilik kazanması ve bir teknolojinin, yöntemin, tahlilin, cihazın dönüştürülmesi veya moleküler tanı sistemlerinin, in vitro (yapay ortam) görüntülemenin, spektroskopinin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmalıdır.
 
  • Kansere yönelik risk değerlendirmesinde, kanser teşhisinde, tanıda, staging (derecelendirmede), tedavide ve/veya tedavi görüntülemesinde mevcut belirli sorunların çözümlenmesi veya hafifletilmesine yönelik önerilerde bulunulmalıdır.
 
  • Nihai kullanıcılar tarafından klinik kanser araştırmalarında veya klinik kanser tedbirlerinde kullanılan dönüştürülmüş ürünler (translated product) vasıtasıyla yeni kapasiteler geliştirilmesinde ciddi ilerleme sağlayabilecek önerilerde bulunulmalıdır.
 
Dikkat edilmesi Gereken Diğer Hususlar:
Ortak Ar-Ge projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştireceği Amerikalı araştırmacılar ile “proje ortağı” olarak anlaşmaları gerekmektedir.
Türkiye’deki proje ortaklarının, çağrı açıldığında başvuru sistemine yüklenecek olan proje öneri formunu doldurarak incelenmek üzere TÜBİTAK’a, ABD’li proje ortaklarının ise NIH’tan temin edecekleri proje öneri formunu doldurarak NIH’e teslim etmeleri gerekmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.
TÜBİTAK ve NIH kendilerine iletilen proje önerilerini kendi iç prosedürlerine uygun bir şekilde incelemekte ve değerlendirmektedirler. Değerlendirme bilimsel yeterlilik esasına göre yapılmaktadır. Bahsekonu kuruluşlar, incelenen projeler hakkındaki kararlarını birbirine bildirmekte, iki kuruluşun da uygun bulduğu projeler desteklenmektedir.
Ortak projeler 2 yılı aşmayacak şekilde gerçekleşmekte olup bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır. Proje öneri formu doldurulurken proje kapsamında yapılacak çalışma ziyaretlerinin sayı ve süresinin ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.
Projeler kapsamında yapılacak araştırmacı değişimlerinde, her ülke kendi araştırmacılarının masraflarını (konaklama, yeme-içme, uçak bileti ve gündelik) masraflarını üstlenmektedir. Bu durumda,

Türk bilim insanları/uzmanlar için:
Türkiye'den giden Türk bilim insanları ve uzmanların uluslararası seyahat giderlerinin yanı sıra konaklama masrafları ve ayrıca yeme içme masraflarını karşılamak üzere 100 ABD Doları karşılığı Türk Lirası gündelik TÜBİTAK tarafından ödenir. Çağrı kapsamında yurtdışı seyahat desteği, konaklama ve yeme-içme desteğinin yanı sıra ayrıca Türk tarafına TÜBİTAK tarafından 360.000TL’ye kadar araştırma desteği de verilmektedir.

Çağrı ile ilgili halihazırda açıklanmış olan detaylara ABD’li araştırmacılar http://grants.nih.gov/grants/guide/pa-files/PAR-15-276.html sayfasından, Türk araştırmacılar ise www.tubitak.gov.tr/uidb sayfasından ulaşabilmektedir.

Söz konusu işbirliği çerçevesinde TÜBİTAK’a proje önerisi sunmak isteyen araştırmacıların, çağrının açılmasını takiben http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden ulaşacakları sisteme yüklenecek olan “Türkçe Başvuru Formu” ve “İngilizce Başvuru Formu”nu elektronik olarak doldurması ve özellikle belirtilen belgelerin çıktılarının alınarak çağrının açıklanacak olan son başvuru tarihine kadar İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü, TÜBİTAK’a teslim edilmesi gerekmektedir.
Bu içerik 13.05.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 442 kez okundu.